Sustainable Port Award 2023

In 2023 reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka de Sustainable Port Award uit. Met de award stimuleren we bedrijven om duurzame projecten op poten te zetten. Zo willen we de haven, en de bedrijven die er werkzaam zijn, toekomstbestendig maken.

Victrol wint Sustainable Port Award 2023

Victrol heeft de Sustainable Port Award 2023 op zak. De beslissing van de eindjury viel na een publieksvoting en een samenkomst van de jongerenjury. Na een korte beraadslaging koos de jury unaniem voor het project CCUS Shipping: CO2 vervoeren. De beslissende factor voor beide jury’s was de mate van vernieuwing, samenwerking én de vooruitstrevende toekomstvisie die met het project gepaard gaat. 

 

Victrol vervoert olie, chemische producten en gas over water en transporteert en bunkert brandstoffen. De letters CCUS staan voor carbon capture, utilization & storage. Het bedrijf wil het afgevangen en vloeibaar gemaakt CO2 van industriële bedrijven vervoeren naar opslagplaatsen in internationale zeehavens. Daarvoor ontwikkelt het nieuwe schepen om in te zetten op de binnenwateren. Vanuit bijvoorbeeld Port of Antwerp-Bruges zal het vloeibare CO2 verder worden getransporteerd via zeeschepen of internationale pijpleidingen. Op langere termijn zal CO2 ook kunnen worden hergebruikt als circulaire bouwsteen voor chemische producten, zoals bijvoorbeeld bij de productie van methanol. 

 

Lees alles over de winnaar in het artikel op tijd.be.

Finalisten

International Car Operators - Onshore windpark

International Car Operators (ICO) plaatste elf nieuwe windmolens met een totaal vermogen van 44 MW en heeft daarmee het grootste onshore windpark van Vlaanderen. Daarnaast richt ICO ook het grootste elektrische 'laadeiland' van het land in, met 308 laadpunten voor elektrische voertuigen.

 

Je leest meer over het project van ICO op tijd.be.

Victrol - CCUS Shipping

CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage) wordt wereldwijd erkend als een deel van de klimaatoplossing. Victrol draagt hieraan bij met CCUS shipping, een project dat schepen ontwikkelt om afgevangen CO2 veilig en efficiënt te vervoeren tussen het hinterland en West-Europese zeehavens.

 

Lees meer over het project van Victrol op tijd.be.

TotalEnergies - Duurzaam proceswater

TotalEnergies gebruikt vandaag zo'n 10 miljard liter drinkbaar kraanwater voor de koeling van zijn industriële processen. Door dit water in de toekomst te vervangen door gezuiverd afvalwater bespaart het bedrijf evenveel drinkwater als het jaarlijkse verbruik van zo'n 280.000 mensen.

 

Lees meer over het project van Total Energies op tijd.be.

Boluda Towage - Vergroening vloot

Boluda Towage is koploper in emissiereducties van haar vloot. Als eerste in Europa past het bedrijf zijn sleepboten aan naar de hoogste IMO Tier III-emissienormen. Daarnaast bestudeert het de ombouw van een traditionele sleepboot naar een sleepboot op waterstof.

 

Lees meer over het project van Boluda op tijd.be.

Waarop worden de projecten beoordeeld?

Bedrijven maken kans op de award als ze bezig zijn met een duurzaam project in het havengebied van Antwerpen of Zeebrugge en nog niet eerder de award wonnen.

 

Als we het over duurzaamheid hebben, gaat dat trouwens over meer dan enkel het klimaat. De VN definieerde 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Bij het uitreiken van de Sustainable Port Award focussen we op de volgende vijf doelen:

 

  • SDG 3: goede gezondheid en welzijn
  • SDG 8: waardig werk en economische groei
  • SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuur
  • SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen
  • SDG 13: klimaatactie

 

SDG 17 - het versterken van wereldwijde partnerschappen om de ambitieuze doelstellingen van de Agenda 2030 te ondersteunen en te bereiken – is de hefboom voor deze ambities.

Deze bedrijven gingen hen voor

BASF - 2021

In 2021 stond de award in het teken van gezondheid en welzijn. BASF kwam als winnaar uit de bus met het project B-Fit @ BASF. Dat project stimuleert al meer dan tien jaar lang het gezondheidsbewustzijn van de 3500 medewerkers.

Daarbij staan drie pijlers centraal: voeding, beweging en mentaal welzijn. Het project organiseert regelmatig beweegsessies, voorziet slaapcoaching en biedt gepersonaliseerd voedings- en bewegingsadvies aan. Zo ontstond er onder andere een shiftkookboek met recepten voor en door shiftmedewerkers.

Compagnie Maritime Belge (CMB) - 2018

De maritieme groep CMB won de award in 2018 voor de Hydroville shuttle. Die shuttle werd het eerste passagiersvaartuig met een aandrijving op waterstof.

Het ging om een pilootproject dat vooral de mogelijkheden moest aantonen van waterstoftechnologie op een grotere schaal. Het vormde een belangrijker stap in een duurzamere vorm van woon-werk verkeer. Op die manier wil het andere transportbedrijven stimuleren om gebruik te maken van de energie van de toekomst.  

Ecluse - 2016

De eerste award ging in 2016 naar het toen gloednieuwe project van Ecluse. Dat verving de energievoorzieningen van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven door een warmtenet. De energie kwam daarbij van stoom, in plaats van aardgas.

 

Waste-to-energy installaties van afvalverwerker INDAVER, en joint venture SLECO, voorzien het warmtenet van energie. Door de stoom vervolgens zo rechtstreeks mogelijk te leveren aan de industrie, realiseerde het project een uitstootvermindering van 100 000 ton CO2.