Sustainable Port Award 2023

In 2023 reiken Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka de Sustainable Port Award uit. Met de award stimuleren we bedrijven om duurzame projecten op poten te zetten. Zo willen we de haven, en de bedrijven die er werkzaam zijn, toekomstbestendig maken.

VISUAL_Sustainable_Port_Award_2023 1

Stel je kandidaat

Is jouw bedrijf bezig met een duurzaam project? Stel je dan nu kandidaat!

 

Elk project dat op de longlist verschijnt, krijgt visibiliteit via onze kanalen, maar ook in de pers. De genomineerde projecten krijgen een eigen promofilmpje.

 

De winnaar krijgt naast de award ook een duurzame beloning voor alle collega’s, een eeuwig ereplekje op de Sustainability Walk aan het Havenhuis in Antwerpen en in Zeebrugge, én een plekje in de jury van de volgende editie.

Schrijf je in

Wanneer kan je meedoen?

Je maakt kans op de award als jouw bedrijf bezig is met een duurzaam project in het havengebied van Antwerpen of Zeebrugge en nog niet eerder de award won.

 

Als we het over duurzaamheid hebben, gaat dat trouwens over meer dan enkel het klimaat. De VN definieerde 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Bij het uitreiken van de Sustainable Port Award focussen we op de volgende vijf doelen:

 

  • SDG 3: goede gezondheid en welzijn
  • SDG 8: waardig werk en economische groei
  • SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuur
  • SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen
  • SDG 13: klimaatactie

 

SDG 17 - het versterken van wereldwijde partnerschappen om de ambitieuze doelstellingen van de Agenda 2030 te ondersteunen en te bereiken – is de hefboom voor deze ambities.

SDG's-Sustainable-Port-Award_2022

Deze bedrijven gingen je voor

BASF - 2021

In 2021 stond de award in het teken van gezondheid en welzijn. BASF kwam als winnaar uit de bus met het project B-Fit @ BASF. Dat project stimuleert al meer dan tien jaar lang het gezondheidsbewustzijn van de 3500 medewerkers.

Daarbij staan drie pijlers centraal: voeding, beweging en mentaal welzijn. Het project organiseert regelmatig beweegsessies, voorziet slaapcoaching en biedt gepersonaliseerd voedings- en bewegingsadvies aan. Zo ontstond er onder andere een shiftkookboek met recepten voor en door shiftmedewerkers.

Compagnie Maritime Belge (CMB) - 2018

De maritieme groep CMB won de award in 2018 voor de Hydroville shuttle. Die shuttle werd het eerste passagiersvaartuig met een aandrijving op waterstof.

Het ging om een pilootproject dat vooral de mogelijkheden moest aantonen van waterstoftechnologie op een grotere schaal. Het vormde een belangrijker stap in een duurzamere vorm van woon-werk verkeer. Op die manier wil het andere transportbedrijven stimuleren om gebruik te maken van de energie van de toekomst.  

Ecluse - 2016

De eerste award ging in 2016 naar het toen gloednieuwe project van Ecluse. Dat verving de energievoorzieningen van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven door een warmtenet. De energie kwam daarbij van stoom, in plaats van aardgas.

 

Waste-to-energy installaties van afvalverwerker INDAVER, en joint venture SLECO, voorzien het warmtenet van energie. Door de stoom vervolgens zo rechtstreeks mogelijk te leveren aan de industrie, realiseerde het project een uitstootvermindering van 100 000 ton CO2.